Celostni trening konja

Celostni pristop k treningu in korekciji konja

Ujahavanje mladih konj traja minimalno 6 mesecev, odvisno od izkušenj in želja lastnika. Trening konja se lahko izvede na način z brzdo ali brez. V obeh primerih je konj treniran brez vpenjanja, po principu komunikacije preko telesne govorice, ohranjanja in usmerjanja svobodnega gibanja konja.

Mlad konj se na roki in lonži uči zaupanja, ravnotežja in nosilne moči. Z vajami za gimnasticiranje izboljšamo prožnost in propriocepcijo konja. Postopno se privaja na subtilna dejstva in posledično nauči učinkovite komunikacije. Skozi proces ujahavanja se razvijejo pravilne mišice za nošenje bremena in pripravi psiha konja za zahtevnejše delo pod sedlom.

Uvajanje v delo pod sedlom se izvaja po korakih, delo na dolgih vajetih(privajanje na dejstva roke), privajanje na težo, občutenje teže v koraku, prehodi, upoštevanje dejstev nog in teže v koraku, daljše intervalno delo v različnih hodih. Privajanje na jahanje v različnih okoljih.

celostni_trening_konja

Korekcija že ujahanih konj se izvaja z etološko oceno stanja konja in opisu težave. Večinoma težave nastopijo zaradi prezrtih ali neutrjenih osnov, nepopolnega poznavanja vedenja in/ali oskrbe konj in neustreznega treninga konja. Začrta se progam korekcije konja in zagotovi praktična in teoretična pomoč lastniku. Čas trajanja korekcije je odvisen od etološke ocene in stanja konja.

celostni_trening_konja
celostni_trening_konja
celostni_trening_konja
Video: Celostni trening konja

Bi želeli izvedeti več o celostnem treningu konja?