Bitless dresura

dresura konj brez uporabe brzde

Učenje in razvijanje subtilne komunikacije in uporabe dejstev je Ireno pripeljalo do tega, da si je pri ujahavanju svoje lipicanke Žuže (Famosa VI) postavila za izziv speljati celoten proces ujahavanja in izgradnje nosilne moči in drže brez uporabe omejevalnih sredstev (pomožne vajeti) in brez uporabe brzde.

Konjevo postavo in način gibanja je potrebno najprej reorganizirati, da je sposoben lahkotno in uravnoteženo nositi težo jahača. Kvaliteta treninga je absolutno postavljena pred kvantiteto. Vrtenje konja na lonži brez ustrezne postavitve in vodenja konja povzroči več škode kot koristi.

Prvi korak k pravilni drži je delo na roki, vaje s katerimi se s konjem dogovorita za poseben “jezik” s katerim bosta komunicirala tudi na razdalji (lonži) in kasneje v sedlu. Prioriteta in vodilo Ireninega pristopa bitless dresure je svobodno in neprisiljeno gibanje konjevega telesa z natančnim usmerjanjem gibanja in vodenjem v uravnoteženo, noslno in lahkotno držo konja.

Bitless dresura zajema popuščanja na določene pritiske ali aktivacijo posameznih delov telesa na specifične znake telesne, verbalne ali emotivne govorice vodnika. Ključnega pomena pri celotnem procesu bitless treninga konj je sposobnost vživljanja (empatije), sočasnost uporabe dejstev s specifičnim gibom konja, obvladovanje posameznih gibov, zavedanje svojega telesa in razumevanje zakonitosti gibalnih sposobnosti konja.

Brez dvoma je pravilna in prijazna tehnika uporabe brzde sprejemljiva za konja. Toda, če sodimo po sebi, bi vsekakor zamenjali kos kovine v ustih za usnje okoli glave. Najpogostejši pomislek k uporabi “bitless”uzde je neučinkovito obvladovanje konja in nezmožnost zbranosti. Obvladovanje konja s katerimkoli sredstvom se začne in konča pri zaupanju, kar je pogoj za učinkovito vodenje. Zbranost je večdimenzionalna reakcija konja, zgodi se od zadaj – naprej in ne obratno, odvisna je od splošnega stanja jahača, natančne percepcije in zrcaljenja. Upoštevanje omejevalnih dejstev je odvisno od specifikacije in natančnosti dogovorjenih znakov, ne glede na to kakšno sredstvo se uporablja.Gre za vprašanje kako in zakaj tako pristopati in ne samo kakšno sredstvo ali metodo izbrati.

bitless_dresura
bitless_dresura
bitless_dresura

Znanstveni razlogi za uporabo “bitless” uzde po Dr. Cook-u:

V študiji o vedenju konj se je izvedla ocena 440- tih poročil jahačev, ki so zamenjali navadno uzdo z uzdo brez brzde (bitless). Izvedla se je primerjava med invazivno in bolečo metodo kontrole (uzda z brzdo) in neinvazivno ter nebolečo metodo (uzda brez brzde). Raziskava je pokazala, da uporaba brzde povzroča vsaj 50 vedenjskih problemov pri konjih. Najbolj pogosti so povzročanje strahu, upora, instinkta bega in obrazne nevralgije (stresanje z glavo). Navedeni in ostali problem so povezani primarno z oralno bolečino.

Kakorkoli, odzivi niso bili omejeni le na ustno votlino, temveč vključujejo celo kaskado sistemskih posledic. Le – te pretežno vključujejo živčni sistem in se kažejo v neželjenih vedenjskih odzivih (58%). Posledice na mišično-skeletnem sistemu se kažejo v oviranem gibanju (26%), posledice na dihalih se kažejo kot dispneja (oteženo dihanje) (16%).

Tradicionalna metoda treninga še ne pomeni zagotovila za njeno upravičeno uporabo. Metoda uporabe brzde ima to primarno pomanjkljivost, da, z izjemo rok jahalnega mojstra z neomajno neodvisnim sedom, v rokah povprečnega jahača povzroča bolečino. V rokah začetnika pa uporaba brzde predstavlja mučilno napravo. Prijazne (mehke) roke pomenijo zelo malo ali nič pritiska na brzdo. Konjev gobec je eden najobčutljivejših delov v njegovi anatomiji, tudi manjši pritiski povzročajo bolečino. Konj kaže to bolečino skozi štiri odzive: strah, beg, upor ali otrplost. Poleg tega, da je ta bolečina osnovni vzrok nesreč konj in jahačev, uporaba brzde ovira tako dihanje in posledično tudi gibanje konja. Brzda spodbuja delovanje (reflekse) prebavnega trakta, ki so fiziološko nasprotni hitremu dihanju. Konj dobiva signale za hranjenje in delo hkrati, dve aktivnosti, ki se medsebojno izključujeta.Zaključeno je bilo, da je uporaba brzde škodljiva za zdravje in varnost obeh, konja in jahača in predstavlja motnjo pri delu in udejstvovanju konja.

Prednost interakcije med konjem in jahačem z uporabo brzde brez žvale je lahko prijetna komunikacija, z odsotnostjo bolečine in stresa. Neboleča komunikacija vodi do bolj efektivne kontrole. Uzda brez brzde predstavlja komunikacijo preko uporabe pritiska, ki je razporejen preko cele konjeve glave in s tem blažji in sprejemljivejši za konja. Omogoča human, neinvaziven in naraven pristop, ki je primeren tako za mlade, kot za že izšolane konje.

Vir: Patophysiology of bit control in the horse, W.Robert Cook, FRCVS, Ph.D.
https://bitlessbridle.com/articles/

Vas zanima več informacij glede bitless dresure?