Bitless –izravnalni dresurni trening terapevtskih konj na MKZ Rakitna

Leta 2016 sem se pridružila hipotimu na MKZ Rakitna, kjer opravljam delo vodje treninga terapevtskih konj.

V terapiji s pomočjo konja je pomembno, da so konji različne velikosti, starosti, konstitucije, barve in spola, tako lahko varovanci najdejo sebi lastne prispodobe. Za terapevtskega konja je pomembno predvsem, da je mirnega in priljudnega karakterja in da ima nizko odzivnost na plašnost. To pomeni, da je radoveden, razni rekviziti kot je žoga, stožec, obroč mu ne predstavljajo grožnje, prav tako ne nenadnje kretnje ljudi in se dobro/mirno odziva na vse dražljaje zunanjega okolja. Te lastnosti preko treninga desenzibilizacije še podkrepimo, tako, da zmanjšamo nevarnost nezgod zaradi instiktivnega vedenja živali.

Konji so pred vsako aktivnostjo trenirani tudi dresurno z izravnalnim treningom, kar pomeni, da se konjevo telo ves čas drži v dobri fizični kondiciji z vajami podobnimi jogi in klasičnim treningom, ki njegovo telo opolnomoči, hkrati pa poviša prag tolerance in podaljša sposobnost pozornosti, ter vzpostavi stik ter zaupanje s člani terapevtskega tima. To je ključnega pomena med aktivnostmi, ko so konji izpostavljeni velikemu številu vtisov čustvenih stanj varovancev, kar voljno prenesejo, če imajo ob sebi referenčno osebo, na katero se lahko zanesejo. V treningu in terapijah se za ježo in vodenje konj uporablja bitless uzda, kar se je v praksi kaže kot primerna in zanesljiva metoda.

S celostnim pristopom treninga in bivanja terapevtskih konj tudi ohranjamo individualni izraz posamezne živali, kar je pomembno orodje v samih terapijah.

Konji so odličen medij za sproščanje in odpiranje notrajih vsebin, ker predstavljajo izziv in hkrati vzbujajo željo po stiku. Druženje s konjem ponuja priložnost premagovanja strahov, konji v človeku spodbujajo kvalitete kot so odločnost, jasnost, osredotočenost, empatija. Zelo dobro čutijo in zrcalijo čustvena stanja in tako otroci ob pomoči izvajalk ozaveščajo svoja neprimerna ravnanja in jih spreminjajo/prilagajajo. Ob tej izkušnji se krepi samozavest, zaupanje, dobro počutje ter posledično večja pripravljenost deliti notranje vsebine.

rakitna


Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.